Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 40% av desembernedbøren høljet ned på 12 nattetimer


11.12.06: Ikke mindre enn 85,5 mm nedbør fanget regnmåleren opp på klimastasjonen Eik-Hove i Lund kommune i "dalstroka innafor". Stedet ble også våtest på landsbasis siste døgn: 94,4 mm. Det normale for hele desember der er 230 mm.
Vi kan trygt slå fast at værgudene sendte en god "skyllebøtte" over Vestlandet i natt, en halv syndflod eller så! Fra Sør-Rogaland til Nordfjord kom det mest, og flere av klima- og nedbørstasjonene til Meteorologisk institutt fikk siste døgn inntil mandag morgen kl. 07.00 over 70 mm nedbør.
Førstekonsulent Stein Kristiansen ved Klimadivisjonen forteller til www.varviggo.no at Eik-Hove topper oversikten over nedbøren siste døgn inntil i morges med 94,4 mm. Klimastasjonen som er forholdsvis ny, har bare vært i operativ virksomhet for Meteorologisk institutt siden mars 1998, satte dermed ny døgnrekord for desember -- stedets gamle var 73,5 mm fra 15.12.2004.

De våteste stedene
Videre på oversikten hos Klimadivisjonen finner vi Takle i ytre Sogn og Hundseid i Vikedal i Nord-Rogaland begge med 89,8 mm, Kvamskogen-Jonshøgdi i Hordaland 87,9 mm, Eimhjellen i Gloppen i Nordfjord 86,6 mm, Kvitsøy-Nordbø nordvest for Stavanger 76,6 mm, Risnes-Fjotland i Kvinesdal i Vest-Agder 74,0 mm, Nedre Vats i Vindafjord i Nord-Rogaland 73,1 mm, og Eikemo i Etne i Sunnhordland 70,2 mm.
Kristiansen understreker at dette langt fra er noen komplett liste med steder som fikk mer enn 70 mm nedbør siste døgn. Oversikten omfatter klimastasjonene på Vestlandet og et utvalg av nedbørstasjoner som etter hvert har begynt å sende inn daglige nedbørrapporter.

Bare vel 60 mm i Bergen
Bergen ble liggende et godt stykke ned på listen: 63,3 mm nedbør siste døgn. Hittil i desember (på 11 døgn) har Bergen tatt imot 289,1 mm nedbør, mens det normale for hele desember er 235 mm.
Og i disse våte tider er det også unormalt varmt -- mange steder på Vestlandet vil i løpet av mandagen ha opplevd døgnmiddeltemperaturer på 10 grader eller mer. Og da er det sommer i klimatologisk forstand!


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©