Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 BERNTS BYGE: Mer enn 7.300 kvkm er svidd av i Victora, Australia


18.12.06: De mange skogbrannene i delstaten Victoria, i områdene 85 til 120 kilometer øst og nordøst for delstatshovedstaden Melbourne, er stadig helt ute av kontroll.
Den som ikke har vært i nærheten av en skogbrann (bushfire) i Australia, aner ikke hva som foregår. Når flammene tar fatt i eukalyptustrærne, er det som om bensin spruter ut av bladene og selve luften eksploderer, og helikoptere med vannsekker på opptil 9.000 liter blir bare som å dempe flammene i noen få trær av gangen!
Det er rett og slett Dantes inferno! Jeg har sett det på nært hold: Hovedveier som blir sperret og trafikken ledes ad omveier som gir en ekstra 100-150 kilometers busstur i kvelende brannrøyk.
Og jeg har sett det fra luften under en flytur i november 2002 mellom Melbourne, Victoria og Perth, delstatshovedstaden i Western Australia (WA). Det gir et godt overblikk fra 27.000 fots høyde (8.200 meter) å se ned på hele åssider i brann og småbyer lagt i aske, og oppleve at Qantas-maskinen vår kjører inn i toppen av røyksøylene der nede fra og at kabinen blir fylt med stikkende, ekkel brannlukt (det er røykeforbud også på australsk innenriks).

Tett på småbyer
Melbourne-avisen The Age skriver på sine nettsider tirsdag at ved 05.30-tiden lokal tid (20.30-tiden norsk tid mandag kveld) var infernoet bare 12 kilometer unna byen Mirimbah i den nordvestlige utkanten av Alpine National Park, og 3 km fra Sheepyard Flat. I Gippsland var flammene på dette tidspunkt bare 2,5 km unna det historiske stedet Walhalla nord for Coopers Creek.
Inntil tirsdag morgen lokal tid var et areal på mer enn 7.300 kvadratkilometer (det tilsvarer mer enn hele Vest-Agder fylke) svidd av, og foreløpig er heldigvis bare et femtitalls hus brent ned.
Men infernoet herjer videre, og mer enn 4.000 brannskaper, inklusive spesialmannskaper fra New Zealand og vannbombeflygere fra USA, forsøker å redde mindre bysamfunn fra å bli totalt utryddet.


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©