Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 Bergenserne teller ned til nedbørrekord: Hittil 72 regndager på rad


08.01.07: (NB: Oppdatert versjon.) Med de 26,3 mm nedbør som falt i Bergen siste døgn inntil kl. 07.00 i morges, har nå antallet nedbørdøgn på rad kommet opp i 72. Fortsetter det slik, blir det satt ny lokal rekord om morgenen lørdag 20. januar.
Mildvær, gråvær, regn og skydekke trukket langt ned over fjellsidene til de sju by-fjellene - det har preget været i Bergen siden slutten av oktober. Hver eneste dag fra og med den 29. oktober har det skvettet fra bitte-litt til høljet ned 63,3 mm den 11. desember. De offisielle målingene fra Bergen-Florida viser at byens sentrum har fått i alt 1176,4 mm i denne perioden. Det utgjør 52,3% av hele årsnormalen på Florida!
Vi her østpå er også passe lei mildvær og regn i stedet for sol og snø i skjønn forening - når været er normalt! Men når har været vært normalt i vårt korte "manns minne"?

Ny bergensrekord den 20. januar?
For å slette den lokale rekorden for Bergen sentrum i antall nedbørdøgn på rad, 83 døgn fra perioden 3. januar t.o.m. 26. mars 1990, må det regne hver dag til om morgenen lørdag 20. januar i Bergen. Da settes det ny lokal rekord med 84 nedbørdager på rad. Og det kan jo godt tenkes at værgudene nå i denne merkelige vinteren vil la bergenserne sette en ettertrykkelig og nærmest uslåelig rekord og la slusene være åpne til ut i februar eller mars en gang ...
I løpet av årets første åtte døgn har Bergen fått i alt 135,8 mm nedbør, mens det normale for hele januar er 190 mm. Ikke verst å ha fått 71,5% av månedsnedbøren i løpet av første åtte døgnene!

103 nedbørdager i 1986
Seniormeteorolog Roar I. Hansen ved Storm Weather Center AS i Bergen har utarbeidet en rekordstatistikk for VG søndag (oppslag side 13: "71 døgn med REGN!", der Fana-Stend blir godskrevet 103 nedbørdager på rad fram til 12. desember 1986 og at dette blir beskrevet som norgesrekord! Det er korrekt at den offisielle nedbørstasjonen Fana-Stend opplevde 103 nedbørdager på rad f.o.m. 1.9. t.o.m. 12.12.1986.
Inntil det kommer nye opplysninger til under bearbeiding av norsk nedbørstatistikk, forholder også vi her på www.varviggo.no oss til at nedbørstasjonen 50450 FANA-STEND høsten 1986 hadde 103 nedbørdager på rad. Men de 103 dagene er ikke ensbetydende med regnværsdager, som mange er opptatt av i disse dager. Den 103-dagersperioden som meteorolog Hansen har uttalt er omfatter nemlig flere døgn/dager da nedbøren ikke kom som regn, men derimot var rim og dogg! Rim og dogg telles opp som nedbørdøgn når det blir 0,1 eller 0,2 eller 0,3 mm ut av det!
Det er derfor feil når Hansen uttaler at (sitat) - Målestasjonen på Stend i Fana registrerte denne høsten 103 regndager på rad!" (Sitat slutt.)

"Naboen" hadde bare 49 døgn på rad
Den offisielle klimastasjonen 50460 FANA FORSØKSSTASJON som lå like i nærheten av nedbørstasjonen Fana-Stend, hadde i samme periode bare 49 nedbørdøgn på det meste i og med at både den 27. september, 5. oktober, 12. oktober, 13. oktober og 3. november ikke hadde registrert noe nedbør. Det var på disse fem dagene/døgnene at det ble registrert nedbør som rim og dogg!
Nedbørstasjonen Fana-Stend hadde oppholdsvær
den 13. desember, mens "naboen" Fana Forsøksstasjon hadde oppholdsvær først den 23. desember.
Som navnene Fana-Stend og Fana Forsøksstasjon forteller, lå de opprinnelig i Bergens nabokommune Fana, på Stend. Etter kommunesammenslåingen ligger begge værstasjonene i Bergen kommune.

Ny norgesrekord først 8. februar
Hvis bergenserne tar sikte på sette ny norgesrekord med f.eks. 104 nedbørdager på rad, må det ikke være oppholdsvær ved klimastasjonen Bergen-Florida før om morgenen torsdag 8. februar.
Tar man derimot sikte på å slå norgesrekorden for antall regnværsdager på rad - 87 dager på Horni i vestre Bærum i perioden f.o.m. 24. september t.o.m. 19. desember 2000 - må det ikke være oppholdsvær før utpå formiddagen onsdag 24. januar. Da er 88 regnværsdager i boks ...


Tilbake

Nyheter

FREDAGENS ØSTLANDSSTORM GA NY NORGESREKORD: - 17,1 grader på Hokksund ble det varmeste under fønvind

CY-Pafos, 20.11.21: Avreisedagen for Vær og
Vind med følge åpnet med værgudenes
tordensalutt og heftige regnbyger et par
minteer før åtte på morgenen lokal tid. Og
tordenen ruller stadig over feriebyen tre timer
senere. Regnbygene kommer og går.

Les mer


NORGESREKORDEN I NOVEMBERKULDE ENDRET: - Er ikke lenger minus 41,8*C, men en grad mindre kaldt

CY-Pafos, 14.11.21: På denne datoen for 111 år
siden leste værobservatøren i Karasjok av
-41,8*C på stasjonens min.termometer,
korrigert for hva indeksen viste og differensen
mellom denne og hva topp min.term. i forhold
til hva hovedterm. viste

Les mer


NI KLARVÆRSDAGER PÅ RAD I PAPOS PÅ KYPROS: - Et fantastisk ferievær...

CY-Pafos, 12.11.21: Torsdagen her nede på 34
grader syd ble den niende på rad av rene
klarværsdager, dvs. at det var så lite skyer at
sum samlet skydekke morgen, middag og
kvelds holdt seg på 4, eller mindre. I hovedsak
har det vært fjærskyer.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©