Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 - Når det har vært kaldt på 17. mai, er det nattens minimum "som teller" ...


14.05.07: Etter noen dagers fravær fra hjemmebasen i Bærum, uten aviser og internett-oppkobling, blir det en større avis-bunke å gå gjennom. Aften, det tidligere Aftenpostens aftennummer, har i fredagsavisen en anbefaling om å ta på bunaden 17. mai ...
- Du kan trygt ta bunaden 17. mai, proklamerer Aften (tidligere Aftenpostens aftennummer) på side 10 i en trespalters tittel (overskrift) med nettopp siterte råd.
Avisen varter opp med tre diagrammer; det første angir 17. mai-temperaturer de siste 10 årene i hovedstaden, illustrert ved 14-temperaturene fra Blindern. Helt OK! - Riktig nok har vi her på www.varviggo.no, som du allerede har sett, benyttet dagens maksimumstemperatur mellom åtte morgen og åtte aften, fordi vi har en forestilling om at det på nasjonaldagen ikke bare er vær- og temperaturforholdene rundt barnetoget som er det viktigste, men også det varmeste i løpet av dagen for morgenprosesjon, barnetog, russetog, borgerprosesjon og diverse kveldsselebrering.
Et diagram nummer to viser 17. mai-nedbøren, der det fremkommer at 17.5.2001 falt det (ca) 5,9 mm nedbør, i fjor 4,4 mm og i 2000 (ca) 2,7 mm nedbør.
Å illustrere hvor mye nedbør som er falt den 17. mai, må etter vår vurdering være å illustrere hvor mye nedbør som er kommet mellom åtte morgen og åtte aften på den store dagen. I motsetning til hva Meteorologisk institutt gjorde på sine nettsider for to år siden, har Aften - helt korrekt! - illustrert hva som er kommet "på dagtid" i tre av de siste 10 årene, nemlig i fjor, 2001 og i 2000. Sagt på en annen måte: Det har vært 70% sannsynlighet for at det ikke kommer noe nedbør mellom åtte morgen og åtte kveld på "den store dagen".

De varmeste og kaldeste
Og så skal de fem varmeste og fem kaldeste 17. mai´er siden 1937 (det var da Oslo-målingene ble flyttet opp til Blindern) illustreres. I diagramteksten under står anført "Minimumstemperaturer gjennom døgnet. Copyright: Aftenposten".
Vi her på www.varviggo.no kjenner godt igjen de fem varmeste (1980, 1947, 1948, 1960 og 1974) - vel å merke illustrert med dagens maksimumstemperatur disse fem årene!
Når de fem kaldeste 17. mai´ene skal illustreres, har man hentet fram nattens minimumstemperatur, som f.eks. i 1941 var minus 1,1 grader! Det ser ut til å ha vært ved 4-tiden om morgenen på Blindern - kanskje ikke den mest representative tiden av døgnet verken for barnetog eller russetog! Allerede kl. 08.00 den 17.5.1941 var temp´en på Blindern blitt 4,7 grader i skyggen, og seks timer senere 8,1 grader, med dagens maksimum på 10,0 grader ved 15 - 16-tiden.
Når Aften skal illustrere de andre fire kaldeste nasjonaldagene i hovedstaden, velger avisen altså å hente fram nattens minimumstemperaturer f.eks. fra 2005 på 0,5 grader istedenfor dagens maksimum på 13,2 grader!
- - -
Vi ønsker Aften god bedring i, og med, sine værreportasjer. Deres nest kaldeste 17.-mai (2005) i de siste 70 årene havner imidlertid på en 20.-plass eller deromkring ...
Med hilsen: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

ORANSJE FAREVARSEL OM STYRTREGN I VESTFOLD OG ØSTFOLD TORSDAG: - Da var skybruddet over Tjøme over for tre timer siden

Børum, 01.08.21: På Meteorologisk institutt nettside --
som Kommunikasjon er ansvarlig for -- ble det lagt ut
oransje farevarsel for styrtregn i Vestfold og Østfold kl.
11.50, samtidig med at de nye norgesrekordene for
korttidsnedbør var målt...

Les mer


REGNMÅLREN PÅ TJØME FIKK FULLTREFF AV SKYBRUDD TORSDAG MORGEN: - På halvannen time ble 13% mer enn månedsnormalen for juli fanget opp

Bærum, 30.07.21: Mens Vær og Vind opplevde danske
sommerregnbyger torsdag morgen, ble det fulltreff av det
lokale skybruddet over Tønsberg, Nøtterøy og Tjøme i den
offisielle måleren på 27420 TJØME. På litt over en time var
månedsnormalen nådd!

Les mer


NORDJYSK SKYBRUDD TRAFF IKKE DMIs REGNMÅLERE: - "Bare" 3,8 mm på ti minutter i byen Tylstrup

DK-Bredsten, 28.07.21: Det voldsomme skybruddet som
Vær og Vind passerte gjennom på E 39 i går ettermiddag,
traff ingen av DMI sine offisielle regnmålere. Vi har dagen
derpå gått gjennom hva de ulike stedene fikk, ifølge DMIs
nettsider.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©