Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 Andrea har innledet en travel amerikanske orkan-sesong


15.05.07: Orkan-sesongen i Midt-Atlanteren, Karabia og de amerikanske sørstatene er allerede innledet. Sist onsdag ble årets orkan-sesong innledet da en tropisk storm (TC) utenfor kysten av Georgia utviklet seg til den tropiske orkanen (TH) Andrea.
- Andrea heter den første navngitte stormen i den atlantiske orkan-sesongen som eksperter vurderer til å bli en meget travel utgave av nå i 2007. Allerede tre uker før den atlantiske orkan-sesongen offisielt begynner den 1. juni, kunne amerikanske meteorologer onsdag i uken som var, erklære sesongen for åpnet, da de navnga den subtropiske stormen Andrea utenfor den amerikanske østkysten, skriver Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) på sine nettsider www.dmi.dk.
Begrepet orkan (hurricane) brukes om orkaner i de tropiske delene av det vestlige Atlanterhavet og det østlige Stillehavet. (Taifun eller tyfon er begrepene som blir brukt i det vestlige Stillehavet og langs de asiatiske kystfarvann.)
En tropisk storm (TC) blir til en orkan når middelvinden passerer 32,6 m/s (117,4 km/t) og til en kraftig orkan når middelvinden passerer 49,4 m/s (177,8 km/t).
DMI skriver for en snau uke siden at Andrea imidlertid ikke ut til å bli en riktig trussel for noen eller noe, da den helt mangler den varme kjernen og den organiserende stormaktivitet som er kjennetegnet ved orkan-sesongens tropiske sykloner (TC´er). Likevel utløste Andrea stormvarsel for deler av Georgia og Florida.

Prognoser for 2007
Onsdag for en snau uke siden var også dagen da flere orkan-ekspereter kom med sine prognoser for aktiviteten i den kommende atlantiske sesongen, og budskapene var klare: Det blir en aktiv sesong for orkaner - de tropiske syklonene i Atlanterhavet.
Flere hundre orkan-eksperter møttes sist onsdag i Houston, Texas, for å diskutere den kommende sesongen. To av de fremste ekspertene vant gehør for at 2007-sesongen vil by på flere orkaner enn de "normale" 10 navngitte stormene.
Philip Klotzbach fra Colorado State University vurderer det slik at Atlanteren vil oppleve 17 tropiske stormer. Av disse utvikler ni seg til orkaner, og fem av disse utvikler seg til intense orkaner.
Joe Bastadi, sjefmeteorolog på Accuweather, var litt mer tilbakeholdende og gjettet på 13 - 14 tropiske stormer i løpet av 2007-sesongen.

Navnene i år
Utover Andrea lyder navnene på de atlantiske orkanene i år: Barry, Chantal, Dean, Erin, Felix, Gabrielle, Humberto, Ingrid, Jerry, Karen, Lorenzo, Melissa, Noel, Olga, Pablo, Rebekah, Sebastien, Tanya, Van og Wendy. Navnelisten roterer og blir gjenbrukt etter seks år. 2007-listen kommer altså igjen i 2013!
- Det er imidlertid en generell enighet om at navnet på et tropisk system som én gang har vært særlig ødeleggende eller dødbringende, ikke gjenbrukes. For eksempel er Katrina, som kostet over 1.500 mennesker livet i New Orleans og omegn i 2005, for alltid er bannlyst.


Tilbake

Nyheter

ORANSJE FAREVARSEL OM STYRTREGN I VESTFOLD OG ØSTFOLD TORSDAG: - Da var skybruddet over Tjøme over for tre timer siden

Børum, 01.08.21: På Meteorologisk institutt nettside --
som Kommunikasjon er ansvarlig for -- ble det lagt ut
oransje farevarsel for styrtregn i Vestfold og Østfold kl.
11.50, samtidig med at de nye norgesrekordene for
korttidsnedbør var målt...

Les mer


REGNMÅLREN PÅ TJØME FIKK FULLTREFF AV SKYBRUDD TORSDAG MORGEN: - På halvannen time ble 13% mer enn månedsnormalen for juli fanget opp

Bærum, 30.07.21: Mens Vær og Vind opplevde danske
sommerregnbyger torsdag morgen, ble det fulltreff av det
lokale skybruddet over Tønsberg, Nøtterøy og Tjøme i den
offisielle måleren på 27420 TJØME. På litt over en time var
månedsnormalen nådd!

Les mer


NORDJYSK SKYBRUDD TRAFF IKKE DMIs REGNMÅLERE: - "Bare" 3,8 mm på ti minutter i byen Tylstrup

DK-Bredsten, 28.07.21: Det voldsomme skybruddet som
Vær og Vind passerte gjennom på E 39 i går ettermiddag,
traff ingen av DMI sine offisielle regnmålere. Vi har dagen
derpå gått gjennom hva de ulike stedene fikk, ifølge DMIs
nettsider.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©