Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 







En halv grad fra sommerens første tropenatt


05.07.07: Med nesten tropevarme - 30 grader - de varmeste stedene til Meteorologisk institutt i Nord-Norge i går ble det nesten tropenatt på det varmeste stedet i natt: På Svolvær-Skrova Fyr var det ikke kjøligere enn 19,5 grader.
Full fart på sommervarmen i nord, dvs. spesielt i Nordland fylke i går, onsdag. Høyeste temperatur i stasjonsnettet til Meteorologisk institutt ble 29,3 grader ved Mo i Rana Lufthavn, Røssvoll, på den fjerde julidagen, tett fulgt av Saltdal med 29,1 grader.
- Slett ikke verst dette, i Nordland, synes vi her på www.varviggo.no, når vi kan fortelle våre vær-interesserte inn-klikkere at norgesrekorden på datoen 4. juli, ifølge våre egne rekordopptegnelser, er 32,8 grader fra Nesbyen-Skoglund i 1989.
Hvis noen nordlendinger husker litt fra kjempesommeren i nord, den fra 1972, er det mulig at temperaturen 33,1 grader fra Finnøy i Hamarøy fra den 3. juli for 35 år siden står spikret som fasit på sommervarmen i Nordland fylke det året. De nevnte 33,1 grader er nemlig fylkes-varmerekorden for Nordland gjennom alle årene som Meteorologisk institutt har hatt klimastasjoner i dette kjempelange fylket vårt.

Nesten tropenatt
Ifølge data innhentet av oss fra Værvarslingsavdelingen på Meteorologisk institutt var høyeste minimumstemperatur i natt, altså mellom åtte i går kveld og åtte i morges, de 19,5 gradene som ble logget ut på Svolvær-Skrova Fyr.
Videre nedover på oversikten fra VA på Blindern kommer Bodø og Sunndalsøra med 18,9 grader i minimum, Buholmsråsa Fyr i Osen på Fosen og Brønnøysund Lufthavn begge 18,6 grader, Tjøtta på Helgeland 18,5 grader og både Værnes og Molde Lufthavn 18,0 grader i minimumstemperatur.
At det kan være varme juli-netter i nord såpass tidlig i måneden, kan norgesrekorden for tropenatt på datoen den 5. juli gi en pekepinn om: Den er 22,0 grader fra Tonnes i Helgeland fra 5.7.1925, ifølge våre komplette tropenattoversikter som starter i 1875. Det var nemlig først i året 1875 at det på værobservatørenes dagbok-skjemaer ble tatt inn en rubrikk for minimumstemperaturen. Tidligere enn 1875 er det derfor ingen minimumstemperaturer å finne, bortsett fra i Oslo og Bergen som hadde egne vær-protokoller som observasjonene ble ført inn i.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©