Samarbeids- partnere:





|
Været i Oslo, på Blindern

«ATOMSOPPSKY». Det er tidlig lørdag morgen 11. juni. Ved 07-tiden dukker noen skytopper opp på en fin rekke ute over Skagerrak. De driver sakte vestover parallelt omkring 58 grader nordlig bredde. Omtrent rett sør for Vær og vinds sommerbase, på Eigebrekk lengst sørøst i Mandal kommune, (posisjon 58 00 08 N og 07 36 48 E) tårner et system seg raskt opp, flater ut i toppen og former en ambolt, og begynner å anta en grålig farge. Bildet over er tatt nøyaktig kl. 08.08 idet den typiske ambolten i toppen har flatet ut og selve skytoppen ikke går høyere. Undersiden av skysystemet er tilnærmet snorrett i antatt høydenivå 4.500 – 4.700 fot (1.372 – 1.433 meters høyde), noe som indikerer at dette er bygeskyer i utvikling. Litt til venstre (østenfor) den sentrale sky-cellen felles det ut nedbør allerede, som såkalte fallstriper (kodetall 14 for været i tallkode 00 – 99) i Håndbok for meteorologiske observatører). Lufttemperaturen er i overkant av 11 grader, sjøtemperaturen måles til 15 grader, og det er praktisk talt vindstille med en «trekk» av vind fra sørøst. Luftens relative fuktighet over land er 86 prosent, altså ganske fuktig etter nattens doggutfelling. Forholdene ligger så absolutt til rette for at havet avgir fuktighet. Solvarmen setter i gang en ganske kraftig oppstigning av den fuktige og varmere «havluften». Fra Meteorologisk institutts radarplott har vi sett hvordan skyene utviklet seg ute over havet (Skagerrak) sørøst for Kristiansand S. Idet bildet er tatt, ser det ut til at den nedbørgivende sky-cellen ligger cirka en fem nautiske mil (ca 9 kilometer) sørsørøst for vår posisjon. Vi følger sky-cellen i kikkert og ser at nedbøren (fallstripene) ikke når ned til havoverflaten fordi nedbøren rett og slett har fordampet underveis nedover. Fra vårt ståsted er dette en typisk sommersituasjon, en morgen da overflatetemperaturen i sjøen er noen grader høyere enn lufttemperaturen målt i to meters høyde på land. Etter hvert som nedbøren i ambolten felles ut, forsvinner ambolten og flater seg ytterligere ut som Cm = 6-skyer og Ch=3-skyer. Utover formiddagen utvikles det nye sky-celler over Indre Skagerrak, men været her på land må fortsatt karakteriseres som lettskyet til delvis skyet, pent vær. Spesielt omkring kl. 11.00 utvikler det seg en lignende sky-celle over Mandal by, og det kommer en kortvarig byge med torden. Vær og vind anslår at skytoppen ligger på ca 9.000 meters høyde, dvs. ca 29.500 fot. (Foto og copyright: Bernt Lie)
|
 Nyheter
TROPENETTENE FORTSETTER I NORD: - Åtte steder i Troms og Finnmark hadde over 20 grader på det kaldeste i natt
Mandal-Eigebrekk, 03.07.22: Til sammen 8 steder i vårt nordligste storfylke kunne glede seg over en varm natt i natt til søndag, eller om noen der oppe syntes at det ble vel varmt. Hammerfest hadde det varmest med en minimum på flyplassen på 22,2.
Les mer |
ENDA EN TROPENATT I NORD: - Lørdagen ga tre nye tropenatt-observasjoner; Bø i Vesterålen varmest i natt
Mandal-Eigebrekk, 02.07.22: Mens tropevarmen i hovedsak har forlatt fastlandet, henger det natt til lørdag såpass mye varmluft igjen over fjordstrøkene i de tre nordligste fylkene våre at 3 av de offisielle klimastasjonene hadde tropenatt i natt.
Les mer |
TROPEVARM JULISTART: - Både Brønnøysund, Snåsa i Nord-Trøndelag og Oslo-Hovin hadde tropenatt i natt
Mandal-Eigebrekk, 01.07.22: (NY!) Den aller første juli- dagen åpnet med 3 tropenatt-observasjoner, ifølge morgenens oversikt fra klimaforsker Jostein Mamen ved Met.no. Og fra det aller sørligste på Sørlandet var det 19,5*C kl. 08.00!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|